Helaas kunnen in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus de traditionele Stille Tocht en Dodenherdenking niet op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Toch wil de Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth u graag in staat stellen om uw eer te bewijzen aan alle mannen en vrouwen die tijdens en na de tweede wereldoorlog hun leven gaven in oorlogssituaties en vredesmissies.

Op 4 mei bieden wij u de mogelijkheid om van 16.00 tot 19.00 uur een boeket of bloemen bij de Klokkestoel op Ons Plein te brengen welke wij ‘s avonds bij het graf van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch zullen neerleggen.
In verband met de beperkende maatregelen verzoeken wij u om niet op eigen gelegenheid tussen 19.30 en 20.30 naar het graf te gaan. Voor 4 mei geldt ook een aangepaste vlaginstructie waarover u hieronder, in het persbericht van de Gemeente Lochem, meer leest.

Het bestuur van de Oranjevereniging.

Persbericht Gemeente Lochem:

4 en 5 mei zijn we thuis, vlag mee en deel het vrijheidsvuur!

 Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar doen we dat vanwege de coronamaatregelen thuis. Alle herdenkingen op 4 mei met publiek zijn afgelast. Wel leggen vertegenwoordigers uit elke kern op 4 mei bloemen. Hierbij is geen bestuurlijke vertegenwoordiging aanwezig. Kom hier niet naartoe. Wij maken een beeldverslag van de bloemleggingen. Wat gebeurt en kan er wel?

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We herdenken en vieren dit jaar op een heel bijzondere manier. Helaas komen we niet samen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ondanks alle beperkingen hoop ik dat we op 4 mei allemaal de oorlogsslachtoffers herdenken. En dat u thuis met de activiteiten meedoet”.

  • Volg op 4 mei thuis de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
  • Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Heeft u een blaasinstrument, speel de Taptoe dan mee vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
  • Met het Nationaal Comité 4 en 5 mei vragen wij u om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen in plaats vanaf 18.00 uur. Ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, vanwege 75 jaar vrijheid.
  • Wij vragen u om op 5 mei te vlaggen voor 75 jaar vrijheid. Heeft u geen mast? Hang dan de vlag op uit deze Berkelbode. Deel uw foto via social media met de hashtags #Lochem75jaarvrijheid #vlagmee. Onder inzenders verloten wij een jubileumvlag 75 jaar vrijheid.
  • In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid. Onze lopers van Sportclub ’88 kunnen het helaas niet naar onze gemeente brengen. U kunt wel thuis het vredesvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl
  • Bekijk de mooie filmportretten over oorlog en vrijheid op www.lochem.nl/75jaarvrijheid

Comments are closed.