“Goed te Gange” is een verhaal uit de bundel “Wat veurbi’j geet en wat blif”, geschreven door Willem Smeitink onder het pseudoniem “Derk van den Döker”. Hij is een dialectschrijver en leefde van 1921 – 2013. Het boek is uitgekomen in 1945. Hij beschrijft hier het Oude Achterhoekse Boerenleven rond het jaar 1900.

Het verhaal gaat over Dika Meuje en Mans Eum, de bewoners van de boerderij de Knienenkamp en de jongste dochter Geertje die al 21 jaar is en nog vrijgezel. Iets verderop is boerderij ’t Hummel, daar woont Gait Jan, een wat oudere man die ook nog vrijgezel is (een man van goede beginselen). Hij woont daar met zuster Jantje die daar het huishouden doet. De boerderijbewoners schijnen ergens nog familie te zijn. Dat er gekoppeld wordt ligt voor de hand en er ontstaat een ouderwetse boerenbruiloft. Het speelt zich af op diverse boerderijen in de omgeving van Harfsen en bij het museum de Lebbenbrugge in Borculo.

De film is gemaakt eind jaren 60 van de vorige eeuw, door de toenmalige toneelvereniging en de filmclub in Harfsen onder leiding van Joop Notrot en vastgelegd op dubbel-8 film. Er was geen geluid bij, maar dat is later ingesproken door de spelers. We herkennen veel Harfsenaren, onder meer de families Kalfsterman, Marsman, Schoolderman, Vreeman, Wissink, Meijer en vele anderen.

De film zal vertoont worden op woensdagmiddag 15 maart in “Ons Gebouw”. Aanvang 14.30 uur. De film duurt ca. 80 minuten. De toegang is vrij. Wel graag een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten.

 

Comments are closed.