Zaterdag 17 september, 16.00 uur in Harfsen. Dan begint het eerste Fonkelfestival, georganiseerd door enthousiaste inwoners uit de hele gemeente Lochem. Een festival waarin inwoners ideeën met elkaar uitwisselen over initiatieven die van betekenis zijn voor hun dorp, wijk of stad. Van Epse tot Barchem: van alle Lochemse kernen zijn groepen vrijwilligers aanwezig. Met veel gezelligheid, optredens, vuurkorven en vrolijke muziek van Joris Linssen en Caramba.

De mensen achter het Dorpsplein van Barchem en Harfsen, de zonnecollectoren van het Almense zwembad, het van Levende Namen uit Lochem en nog veel meer van dit soort inwonersacties kun je ontmoeten op het Fonkelfestival. Je kunt met deze werkgroepen spreken (fonkeldaten) om te horen hoe zij hun plannen hebben opgezet, hoe ze zorgen voor genoeg vrijwilligers en hoe ze voor financiën zorgen. Want iedereen die een inwonersinitiatief begint loopt tegen dezelfde dingen aan. Het Fonkelfestival is er om dit soort kennis met elkaar te delen

Laat je verrassen
Wat zijn meer redenen om langs te komen? Op het terrein is van alles te doen. Gezellig borrelen in het fonkelcafé, cabaret en leuke kinderactiviteiten gaan samen met de kans om te netwerken. Met wie? Met inwoners die een mooi idee hadden voor hun dorp of alle inwoners en die hun idee in de praktijk brachten. Leuk om kennis te maken en je te laten verrassen door wat er allemaal is. Misschien loop je zelf rond met een idee en kun je kun je nieuwe contacten of goede tips gebruiken!

Gave dingen doen
Elk idee begint met een vonkje. Wil je weten hoe je er een succes van maakt? Luister dan om 16.10 uur naar Bas Mennink; één van de grondleggers van Gave dingen doen. Hij inspireert en laat zien dat je verder komt door te delen waar jij blij van wordt. Warm water in het zwembad (Almen)? Groente van eigen bodem waar veel mensen van kunnen genieten (Gorssel)? Wat voor idee je ook hebt, Bas Mennink weet uit ervaring dat 2 vragen heel belangrijk zijn: Wat maakt jou enthousiast en wat heb je daarvoor nodig?

Talkshow Gemeente Lochem denkt graag mee over ideeën voor een levendige samenleving Om 17.45 uur wordt hierover gediscussieerd in Lochem Fonkelt door, de Lochemse variant op de bekende talkshow De Wereld draait door. Onder leiding van presentatrice Karin Komdeur wordt levendig gediscussieerd over inwonerinitiatieven. Als de gemeente en een initiatiefnemer elkaar ontmoeten, wat is dan ieders rol? Zijn gemeente en inwoners al gewend aan ‘een nieuwe werkelijkheid’ waarin de gemeente niet langer alles zelf doet, maar ruimte geeft aan anderen? Wat is belangrijk in de samenwerking? De talkshow geeft een mooi kijkje in de keuken.

Durf te vragen!
Om 19.45 uur start een durf-te-vragen sessie. Leg je ideeën voor aan een groep mensen die al vaker te maken hebben gehad met het opstarten van een inwonerinitiatief. Zo zet je de stap naar de realisatie ervan.

Muziek en vonkjes
Bij de start en het slot is er gave muziek van Joris Lissen en Caramba! Zodra het begint te schemeren, zijn er gezellige vuurtjes en fonkels. Kijk voor het hele programma op www.fonkelfestival.nl en kom langs!

caramba-by-rogier-veldman-naamsvermelding-verplicht

Caramba – foto Rogier Veldman

 

Comments are closed.