TOP2000 Harfsen-Laren was druk bezocht

Op zondag 29 december zat de kerk van Laren vol met muziekliefhebbers. Voor de Harfsenaren was het de vijfde keer dat ze mochten genieten van een serie songs uit de TOP2000. Voor Laren was het de vierde keer dat ze mee werkten. Maar er waren vast ook mensen uit de regio voor wie het de eerste keer was dat ze genoten van de TOP2000-dienst.

En het was ècht genieten. Het was weer een boeiende lijst van 12 nummers. Aan de inleidende teksten was door de TOP2000 commissie zoals altijd veel aandacht besteed. Betekenissen, achtergronden en diepere gedachten kwamen naar voren. Dat maakte de liederen nog meer bijzonder om naar te luisteren en te kijken.

La Poko zong de volgende liederen: Under the bridge (Red Hot Chili Peppers), The Rose (Bette Midler) en California Dreamin’ (The mama’s and the papa’s).

De band (bestaand uit Marleen Zwakenberg, Robbert Lans en Leon Aaltink) speelde de volgende nummers: The Cave (Mumford and sons), House of the rising sun (Animals), Lola (Kinks) en So incredible (Ilse de Lange)

La Poko en de band speelden/zongen samen: Fix you (Coldplay)

De volgende nummers werden met een filmpje getoond: Another brick in the wall (Pink Floyd), Shallow (Lady Gaga en Bradley Cooper), Earth Song (Michael Jackson) en Stairway to Heaven (Led Zeppelin in uitvoering van Heart).

Na afloop werd het nummer De Boer dat is de keerl’ van Normaal gedraaid. En de band bracht nog een aantal live nummers ten gehore, onder het genot van een hapje en een drankje.

Bedankt LaPoko, Marleen, Leon en Robbert voor jullie muzikale aandeel. Bedankt Derk voor je hulp bij het opbouwen van de zaal en alles daaromheen.

Jolanda Mombarg heeft de foto’s gemaakt, waarvoor onze dank!

En natuurlijk een applaus voor alle bezoekers die gekomen zijn, meegenoten hebben en een gulle gift gegeven hebben! We waren blij verrast door jullie komst en enthousiasme! We kunnen daardoor weer terugkijken op een geslaagde TOP2000-dienst.

We hopen in 2020 weer een TOP2000 dienst te houden. Hou de kerkbladen, kranten, facebook en website van kerken en de dorpen van Harfsen en Laren in de gaten voor datum en plaats van dit gebeuren.

Kerk Harfsen en Kerk Laren organiseerden deze dienst, zoals gebruikelijk, samen.

De voorbereiding van de dienst was in handen van Merlin Woestenenk, Rianne Marsman, Betsie Grotentraast en Willem-Jan Woestenenk vanuit de kerk van Laren en Carola Peetoom, Geke Wilgenhof en Annette Zwaaij vanuit de kerk van Harfsen. 

Hieronder staan toelichtingen van de nummers en de linkjes naar de Youtube filmpjes.

California Dreamin’ is een liedje dat is geschreven 1965 door John en Michelle Phillips van de popgroep The Mamas & the Papas, nu gezongen door Lapoko.

John en Michelle waren in 1963 getrouwd. Ze woonden in New York. Het was toen een koude winter. Toevallig was het in Nederland toen ook heel erg koud en is de Elfstedentocht gereden (maar dat tussen 2 haakjes). Michelle was afkomstig uit Californië en daar was het altijd veel warmer en zonniger. Het liedje is gebaseerd op dit gevoel van heimwee en het verlangen van haar. Californië is van oudsher een staat waar mensen naar toe gaan om hun geluk te vinden. Het biedt kansen en dromen met een paradijslijk klimaat. Het is er warm en zonnig. Als iedereen hier in de zaal nu even de ogen dicht doet…   en waan je in de meest gelukzalige omgeving.

Waar denken wij dan aan?
Aan welk land of omgeving denk jij  nu? Komen kernwoorden als Vakantie, Licht, Water, Bossen, Warmte, Vrijheid, Kansen om jezelf te verbeteren, enz. op jouw netvlies?
Bij mij wel.

Helaas is de glans er van Californië wat af. De mooie Gouden Staat is failliet.
De  werkloosheid blijft stijgen en veel mensen zijn hun baan en hun huis kwijt geraakt.
Dat wat ooit een droom was, is voor velen nu een nachtmerrie.
Heb je je ogen al weer open? Misschien moet je ze weer snel dicht doen en genieten van de glans van je dromen, want ook hier is het niet altijd zonnig en gelukkig. Ook hier zijn de bladeren soms bruin en is de lucht vaak grijs. Maar blijf vooral dromen, bidden en hopen op goede tijden!

The Earth song, Michael Jackson

Het laatste half jaar wordt ons nieuws gedomineerd door met name opwarming der aarde, duurzaamheid, PFAS en stikstof, klimaattop, Gretha Tunberg, ecologische voetafdruk en zo kan ik nog wel even doorgaan met mijn opsomming.
We kunnen onze ogen er niet meer voor sluiten. Het gaat slecht met de aarde en vooral hoe de mens hiermee omgaat. De aarde warmt op, daardoor zal het in een groot deel van de wereld droger worden terwijl het in andere gebieden juist natter wordt. Dat heeft allerlei gevolgen: meer overstromingen, voedseltekorten, tekort aan drinkwater, afname van biodiversiteit, afstervende koraalriffen, meer bosbranden, meer kans op langere hittegolven.
Wat een treurnis en negativiteit. We hadden ons nog zo voorgenomen om er een vrolijke avond van te maken. Maar helaas ook hier, vanavond kunnen en mogen we onze ogen niet sluiten voor deze wereld problemen.
We hebben een opdracht mee gekregen om goed te zorgen voor onze aarde. Dat zijn we verplicht aan de schepping en aan onze kinderen.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws vanavond want:
We kunnen er zelf wat aan doen.
Voor je CO2-uitstoot maakt het uit wat in je dagelijkse leven wel en niet doet. Hoe ga je naar je werk? Wat eet je? Hoeveel nieuwe kleren koop je? Wat voor vakantie kies je? Je kunt deze keuzes meteen veranderen. .

In 1995 maakte Michael Jackson een videoclip bij zijn Earthsong waarin hij ook al de vernietigende hand van de mens op de aarde laat zien.
De eerste scene is opgenomen in het Amazone regenwoud waar de vernietiging van het tropisch regenwoud te zien is. De tweede scene is een oorlogsgebied in Kroatië. Ten tijde van de het opnemen van de clip heerste er nog oorlog in Bosnië en we zien Bosniërs die naar hun vernietigende huizen terugkeren. De derde locatie was in Tanzania waar we zien dat wilde dieren worden gedood door stropers. Gelukkig zijn er geen dieren verwond bij het maken van de videoclip omdat de beelden afkomstig waren uit een documentaire.

De laatste filmlocatie is opgenomen in New York. Daar wordt in een graanveld een bosbrand gesimuleerd.
Aan het eind van het nummer huilen alle mensen samen met Jackson. Ze knielen en graven een gat in de rotzooi, waarna de wereld op magische wijze teruggaat in de tijd, toen alles nog rustig en vredig was. https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU


Fix You ; Coldplay (door Merlin Woestenenk)

Kent u het gevoel wanneer je je best doet maar het niet lukt?
Dat je zo moe bent maar niet kunt slapen?
En de tranen langs je gezicht stromen?
Als je iets verliest wat niet te vervangen is, of als je van iemand houdt, maar het verloren gaat?

Het volgende liedje scheef Chris Martin als troost voor zijn toenmalige vrouw nadat haar vader in 2002 stierf. Nadat zijn vrouw in tranen uit het ziekenhuis kwam vroeg Chris: ”Hoe kan ik je helpen, wat kan ik voor je doen?” Ze keek hem aan en zei: ”Houd me vast, want jij bent de enige die mij kan fixen”.
Hoe fijn is het in moeilijke tijden wanneer jij geen lichtje meer ziet en je botten broos aanvoelen dat er iemand is die het lichtje aansteekt en je naar huis leidt en je probeert te maken.
Vooral in de onbegrijpelijke wereld waarin wij leven. Waarbij oorlogen, aanslagen,  natuurrampen en ziekte het leven bederven. In deze tijd kan voor iemand klaar staan een knuffel geven. Opkomen voor iemand of een compliment geven. Het verschil maken. Laten we dit met elkaar delen en elkaar helpen te fixen in moeilijke tijden

The House of the Rising Sun ; the Animals, gespeeld door Robbert, Leon en Marleen
Een heel erg bekend nummer van de Animals, maar waar gaat het eigenlijk over? Er is veel gespeculeerd. De zanger vertelt dat hij zijn leven heeft vergooid in een gebouw met deze naam. Het huis van de opkomende zon.
Het verwijst hoogstwaarschijnlijk naar het bordeel van Madam Marian Le Soleil in New Orleans in 1874.  
Het lied lijkt een waarschuwing: Moeder vertel aan je kinderen dat ze niet dat doen wat ik heb gedaan in het huis van de opkomende zon.

Toen ik dit las dacht ik opeens aan de gevel van de kerk in Harfsen. Ook een rond venster met daarin een glas in lood raam van een prachtige zon in allerlei kleuren geel, rood en oranje en wit. Ik zal meteen zeggen dat elke verdere overeenkomst tussen de het kerkgebouw van Harfsen en die van een gevangenis of bordeel niet aanwezig zijn…..
Want de kerk van Harfsen maar ook die van Laren zijn open gebouwen waarin alle mensen welkom zijn om binnen te komen, zonder verplichting, los van wie je bent. Maar de mensen in de kerk zijn ook vrij om de wereld in te gaan en daarbij iets mee te nemen van het Woord, het Licht en de blijheid van het geloof. En dat is wat we willen. Als kerk midden in de wereld staan. In de kerk is de regenboog een symbool van hoop . Maar de zon is toch voor alle mensen, dieren, planten en bomen de bron van licht, warmte, energie, hoop en leven! We stralen ook op deze donkere avond het licht en de warmte door naar jullie allemaal!

Lola ; the Kinks

In 1970 brachten de Kinks een nummer uit – LOLA waarin ze hun ervaringen in een travestietenbar bezingen. She walks like a woman but talk likes a man; ze loopt als een vrouw, maar praat als een man. 50 jaar geleden werd dit controversiële nummer op sommige radiostations geboycot.
We leven in een maatschappij met normen die voortdurend aan verandering onderhevig zijn. De waarden en normen van 50 jaar geleden zijn vandaag niet meer aan de orde. De machtige invloed van de media, televisie, muziek en filmindustrie heeft de moraal bepaald. Waar men vroeger van zou terugschrikken, is vandaag normaal. Het taalgebruik, de interesse en de onderwerpen van gesprek onder jongelui laten ons zien hoe de maatschappij zich ontwikkelt. In gesprek op straat deinzen jongelui niet terug om openlijk te spreken over de games, de films en de websites waar zij hun vermaak in zoeken. Over hun seksuele verlangens en praktijken doen ze niet geheimzinnig. Het is ook niet vreemd als we alles plaatsen binnen het kader van opvoeding die men vandaag ontvangt via de vele moderne kanalen.

Toch worstelen veel mensen ook in deze tijd nog met hun geaardheid. Naast deze groep LHBTQ+-ers worstelen waarschijnlijk ook een groep mensen met de vraag: hoe verhoud ik mij in het algemeen en vanuit kerkelijk perspectief in het bijzonder tot deze medemensen? Ik kan hier op voor niemand antwoord geven. Voor mij zijn alle mensen gelijk ongeacht zijn of haar geaardheid. Iedereen mens is uniek en welkom in deze wereld. De regenboog staat immers voor iedereen aan de hemel en we leven allemaal onder dezelfde zon.
Werden we vroeger groot gebracht met de 3R’s; rust, reinheid en regelmaat? Ik zou hier graag de 3V’s aan toe willen voegen: Vrijheid, verdraagzaamheid en vrede voor allemaal!

Shallow – Lady Gaga en Bradley Cooper

“Shallow” is een nummer uit de film A Star Is Born uit 2018. In deze film ontdekt zanger Jackson Maine de beginnende zangeres Ally. In de videoclip die jullie zo te zien krijgen zien jullie dat Ally voor het eerst optreedt samen met Jackson. Er zijn korte fragmenten vanuit de film te zien. Ally blijkt een goede sing-a-songwriter te zijn, ze wordt een groot artiest dankzij Jackson Maine à A Star is Born. 

Maar waar gaat dit nummer nu eigenlijk over?
In het eerste couplet zingt Jackson dan ook naar Ally:
“Ben je gelukkig in deze moderne wereld? Of heb je meer nodig? Is er iets waar je naar op zoek bent?”
De vraag naar geluk, is dat niet iets waar wij veel, misschien te veel, mee bezig zijn? Of is de zoektocht naar geluk in deze moderne wereld juist een goede drijfveer?

In het liedje wordt gezongen over het verlangen naar verandering van dingen om je heen. Jezelf tegenkomen en bang zijn voor jezelf in slechte tijden. Wat doen we als er leegte is? Laten we de leegte toe of willen we de leegte continu opvullen? We zijn opzoek naar meer. Alles mag altijd meer, meer liefde, meer tijd, maar ook meer geluk. In de goede tijden zijn we blij met onszelf. In moeilijke tijden verstoppen we onszelf het liefst. We verstoppen ons voor de pijn.
De letterlijke vertaling van Shallow is het ondiepe of de oppervlakte. Ze zingen dan ook in het lied dat ze nooit de grond zullen ontmoeten. Geen pijn willen toelaten en je niet durven laten raken door de grond. Is dat niet iets wat wij ook doen? Jezelf durven laten raken door iets of iemand. Het liefst gaan we door en laten we ons niet raken.

Deze vragen in dit lied zetten mij tot denken. Afgelopen woensdag, eerste kerstdag, liep ik in het bos. We kwamen mensen tegen en ik zei gedag, maar helaas kreeg ik geen gedag terug. ‘Is dit dan de moderne wereld?’, dacht ik. Dit is iets wat mij steeds vaker overkomt en wat mij tot denken zet. Ik moest denken aan dit liedje, aan de vraag: is er iets waar je naar op zoek bent? Ja, zeg wat vaker gedag tegen elkaar en durf wat meer verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar. Dit is dan ook iets wat ik jullie mee wil geven. https://www.youtube.com/watch?v=bo_efYhYU2A

So Incredible   – Ilse de Lange                    
Het is toch ongelooflijk, dat er zoveel mensen in armoede leven
Het is toch ongelooflijk, dat er zoveel kinderen niet tijdig de jeugdzorg krijgen die zo nodig hebben
Het is toch ongelooflijk, dat je als jongere zo verstrikt kunt raken in jezelf.

Vaak combineren we de uitspraak ongelooflijk met negatieve dingen. Dingen die er eigenlijk niet zouden moeten zijn, dingen waar we verdriet van hebben.
Maar de uitspraak kan ook van verwondering zijn. Verwondering omdat je iets ervaart wat je niet verwacht. Waar je misschien niet op durfde te hopen. Maar waar je gewoon blij mee mag zijn, verwonderd en blij. Zo zingt  Ilse de Lange ook over die verwondering:

Verwonderd, omdat er iemand is die zoveel van je houdt.
Die in moeilijke tijden Zijn hand naar je uitsteekt
Die je erdoorheen haalt, als je het zelf niet meer ziet zitten

Zo ongelooflijk
Dat je mag ervaren dat er zo’n Liefde is
Die voelt als een sterke hand, die je altijd zal vasthouden
Want we weten dat er in het leven dingen gebeuren, die minder fijn zijn
Maar samen met die Liefde kun je het aan.
Laten we verwonderd mogen blijven, en ons bewust zijn van de liefde om ons heen.
Hoe we die liefde ook zien, het is een hand die naar ons uitgestoken wordt en die ons erdoor trekt als het nodig is.

So Incredible: Zo ongelooflijk,  maar we mogen er met verwondering van genieten en erin geloven!

Stairway to heaven, van Led Zeppelin, uitgevoerd door de zussen Nancy en Ann Wilson (van de rockband Heart).

Een heel erg bekend nummer, maar waar gaat het over?
De bandleden van Led Zeppelin zeggen dat ze de tekst ook niet goed begrijpen. Merkwaardig, want ze hebben het zelf geschreven.
Hoe moet ik dan verklaren wat de gedachte is achter dit lied?  Misschien kunnen jullie helpen:

Daarom aan jullie de vraag; wat weet u van Stairway to heaven?

(Aantal reacties uit zaal:)

  1. Bekend. Het beste rocknummer uit de 20e eeuw. Top 5
  2. veelgehoord nummer op begrafenissen.
  3. Jakobsladder. Verhaal uit de Bijbel. Jakob is ergens onder de open hemel in slaap gevallen en in een droom ziet hij een ladder die tot in de hemel reikte en waarop Gods engelen afdaalden en opstegen.
  4. Verborgen verwijzing naar de duivel? Door een bepaald deel achterste voren te luisteren kun  je een verheerlijking van de duivel horen. De band zelf verwierp deze beweringen ten stelligste.
  5. Materialisme. De vrouw van Robert Plant hield van dure dingen kopen. De tekst vertelt het verhaal van die vrouw die als enige weet, hoe je aan een trap naar de hemel kan komen.

Ik vind het een mooi lied, zeker in de uitvoering als dat we zo gaan zien. En als ik de beelden zie dan denk ik aan een trap naar de hemel waarop je naar boven kan geen, maar ook naar beneden. Wie kent de uitspraak niet: Was er een trap naar de hemel, dan kwam ik je bezoeken. We kennen vast allemaal wel mensen die we graag even  bezoeken daar boven, maar we willen vooral ook graag weer terug. En het liefst nemen we onze dierbare mee naar beneden. Ja toch?
Ga zelf kijken en luisteren en voel wat het met lied met je doet. Voel je een betekenis? Denk je aan mensen die je even bezoekt? https://www.youtube.com/watch?v=8e2fJfiddx4

Wij gaan The Cave spelen, van Mumford and Sons, gaf de band ons door.
Toen ik de titel van dit lied hoorde dacht ik: ken ik die?
Maar toen ik hem hoorde was er de herkenning, en dat zal u vast ook overkomen.
Maar ik had nog nooit goed naar de tekst geluisterd, en die is erg mooi!
De zanger voelt zichzelf in een grot zitten, helemaal in het donker,
En die grot kan alles zijn:
Drugsverslaving
Het onrecht en de armoede in de wereld
Spijt om wat je verkeerd hebt gedaan
Pijn om wat er niet meer is
Angst, het gevoel dat iedereen je verlaten heeft
Teruggeworpen op jezelf…

Maar toch, zegt het lied, als ik uit die grot kruip
Op handen en voeten, moeizaam
Dan ben ik ervan overtuigd dat ik de kracht zal vinden
De kracht om weer op te staan
De kracht om mijzelf te veranderen
Zodat ik mijn naam weer waardig ben

Je kunt afhankelijkheid begrijpen
Als je het hart van de Schepper kent
Als je weet hoe het leven bedoeld is
En van daaruit kunt zingen,
als je van daaruit kunt en wilt leven

The cave,  de grot waarin wij allemaal wel eens verblijven
Voor kortere of langere tijd
Maar waar we uit mogen kruipen
En rechtop mogen gaan staan
Met de kracht in ons
De kracht van de Schepper
Die ons geleerd heeft
Hoe het leven bedoeld is.


The rose

Sommigen zeggen dat liefde een rivier is die het tere riet verdrinkt.
Sommigen zeggen dat liefde een scheermes is die je ziel bloedend achterlaat.
Sommigen zeggen  dat liefde honger is, een eindeloos pijnlijke behoefte.
Ik zeg liefde is een bloem, en jij haar enige zaad.

Zo begint, vrij vertaald, de tekst van the Rose.
De liefde kent altijd twee kanten.
Geven en nemen.
Blijdschap en verdriet.
Angst en hoop.

Soms maakt de liefde je bang. Bang dat het niet voor jou is weggelegd, of omdat je je dreigt te verliezen in de liefde. Angst om geliefd en daarna gekwetst te worden.
Maar liefde gaat verder dan een liefdesrelatie. Liefde is ook omkijken naar de ander, ook op gewone dagen, niet alleen rond de feestdagen, want dat kan ook pijn doen. of met de kerst een mooie kerstgroet te brengen aan iemand die dat wel kan gebruiken. Liefde is ook je hart en huis open stellen door een veilig en liefdevol thuis aan te bieden aan pleegkinderen bijvoorbeeld. Liefde is ook met een stel jonge lui de grens over gaan en daar de helpende hand bieden. Liefde is ook samen met de gemeenschap een actie op touw zetten om geld in te zamelen voor Serious Request.

Maarten Luther King schreef eens;
Liefde is de meest duurzame macht ter wereld.
Deze scheppende kracht, zo prachtig ten voorbeeld gesteld,
in het leven van onze Christus,
is het machtigste instrument dat voor handen is,
in het streven van de mens naar vrede en veiligheid.

Tot slot wil ik u meegeven:
Ook al zijn de moeilijkheden nog zo groot of een probleem waarmee je loopt.
Of zijn de dingen niet zo gegaan waarop je had gehoopt.      
Zet je open voor diegene die je hart het meeste raakt.                   
Leer te geven niet te nemen, want dat is wat zo gelukkig maakt.

Another brick in the wall, Pink Floyd

Ik sta hier met een stuk steen in mijn hand.
Een stuk steen, zoals zo velen. Een stuk uit een muur (a brick in the wall)
Een muur die je kan beschermen of een muur die jou ergens van buiten houdt.
Een muur die verschil maakt tussen binnen en buiten, rijk en arm. Een muur die letterlijk een grens trekt tussen communisme en kapitalisme. Een muur die families verdeelt. Dan heb ik het natuurlijk over de Berlijnse Muur. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de muur open ging. Op 9 november 1989 beklommen voor de eerste keer in 28 jaar Duitse burgers de Muur, zonder angst voor kogels.

Net als in het verhaal van Jozua in de bijbel viel de muur niet door menselijke kracht, niet door wapen gekletter maar door idealen, door het geloof van mensen in een betere wereld. Dat is een krachtig wapen!
En dit stuk steen is echt een stuk uit die Berlijnse Muur. Carola is een jaar na de val van de muur in Berlijn geweest en, zo vertelde ze mij, dat heeft diepe indruk op haar gemaakt.
Soms hoor je mensen zeggen, ik heb een muur om me heen opgebouwd. Een muur die dient om je emoties en gevoelens te beschermen. Beschermen tegen mensen die je zouden kunnen kwetsen, je pijn zouden kunnen doen en je beschermen tegen mensen die te dichtbij komen. Maar die muur zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je meer en meer afgezonderd raakt van de mensen om je heen en waardoor je je eenzaam kan voelen.

Er is veel voor nodig om ook deze muur af te breken. En net als in het verhaal van Jozua en de Berlijnse Muur gaat dat niet met geweld. Dat lukt met doorzettingsvermogen, vallen opstaan en weer doorgaan en vooral in het geloof en het vertrouwen in de mensen om je heen en daarmee ook in de wereld.
Roger Waters (frontman van Pink Floyd) worstelt met het leven na veel traumatische ervaringen in zijn jeugd. Dit resulteerde in zijn geestelijke isolatie van de maatschappij. Hij heeft een muur om zichzelf heen gebouwd.
De animatie die we zo gaan bekijken laat een meester zien die allerlei kinderen door de gehaktmolen haalt om ze allemaal eenduidig te laten zijn. Voor Waters is dit weer een steen in de muur (another brick in the wall).

In 1990, acht maanden na de val van de Berlijnse Muur, speelt Waters the Wall live op het niemandsland tussen de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor.
Daarmee is voor veel mensen het nummer another brick in the Wall van Pink Floyd onlosmakelijk verbonden met de val van de Berlijnse Muur. Een muur die niet bestand was tegen idealen, vertrouwen en geloof in een betere wereld. Het krachtigste wapen van de mensheid! https://youtu.be/HrxX9TBj2zY

Under the bridge van the Red Hot Chili Peppers.In het lied vertelt de zanger over zijn drugsverslaving. Hij deed inspiratie op voor dit nummer toen hij op een dag naar huis liep en zich met geen enkele ziel in het universum kon verbinden.
Eenzaamheid en pijn. Een goede inspiratiebron voor veel liederen.
Maar kennelijk ook voor goede kijkcijfers. Want wie kent het programma “de sleutel” van Beau van Erven Doorens niet? Een programma over daklozen; mensen zonder vaste woon of verblijfplaats die door verschillende omstandigheden alle zekerheden zijn kwijtgeraakt. Want een dak boven je hoofd is 1 van de basiszekerheden die je iedereen gunt. Mensen die soms letterlijk  onder de brug nog een beetje bescherming tegen de nacht en de kou vinden. Maar ook mensen volledig verwijderd van de realiteit, van de mensen om hen heen, van de wereld. Dat duidt op totale eenzaamheid en dat is het verhaal van vele daklozen. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun omgeving, door de maatschappij, door hulpverleners soms. Soms hebben ze elkaar nog, maar heel vaak zijn ook dat momenten. Eenzaamheid, echte eenzaamheid is het allereerste wat ik zie.

Maar ook dichter bij huis, dichter bij ons zelf kan er sprake zijn van eenzaamheid. Ik las de kerstrede van Koning Willem Alexander en herkende veel in zijn woorden. De koning schetst dat verdriet, twijfel, eenzaamheid, mislukking en tegenslag nu eenmaal bij het leven horen. “ We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect.”

Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’. Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven. Niet alleen deze kerst, maar ook daarna.”


en tot slot: De boer dat is een kear’l – Normaal
https://www.youtube.com/watch?v=IMa3dCekKTA