De Koninklijke standaard

Koningin Wilhelmina heeft in 1908 een vlag vastgesteld, die sindsdien ook door Koningin Juliana en Koningin Beatrix als Koninklijke vlag, ook wel Koninklijke standaard genoemd, is gevoerd. Op de vlag is het Rijkswapen met Koninklijke kroon te zien, omhangen met de versierselen van het Grootkruis Militaire Willemsorde.

De Koningin is Grootmeester van deze orde. Verder zijn op de vlag vier blauwe jachthoorns te zien, welke afkomstig zijn uit het wapen van Oranje. De Koninklijke standaard is op Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde gehesen als de Koning in Nederland is; niet noodzakelijk als hij in het Paleis zelf aanwezig is.

Koning Willem-Alexander

Aanpassingen in de Koninklijke standaard

Onder de nieuwe koning wordt per 30 april 2013 een nieuwe standaard gehanteerd. In plaats van een rozet wordt er een strik in het lint van de Militaire Willemsorde gevoerd. Verder zullen de kwastjes aan de hoorns beide naar beneden hangen. De “aangepaste Koninklijke Standaard” werd op 30 april 2013 direct na zijn aantreden in gebruik genomen. Nog tijdens het tekenen van de abdicatie werd de oude standaard van koningin Beatrix gestreken en werd de nieuwe standaard van koning Willem-Alexander gehesen.