Harfsens Feest 2022

Na twee jaar van afgelastingen door corona wordt op 9, 10 en 11 juni het School- en Volksfeest weer gevierd in Harfsen. Gewoontegetrouw vormen de bekende buurtspelen de aftrap op de donderdagavond. Het is de Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth weer gelukt de spelen zo samen te stellen dat veel buurtgenoten mee kunnen doen.

Het feestterrein is op en rond Ons Plein. Om een nog groter terrein te creëren en een veilig feest te kunnen vieren, worden de Lochemseweg, Reeverweg en Sporkehout gedurende deze dagen afgesloten. Een duidelijke omleiding wordt tijdig aangegeven.

Donderdag 9 juni

Begin van de Buurtspelen
Om 19.00 uur wordt er gestart met de buurtspelen. De onderdelen van de competitie voor de donderdagavond zijn: klaverjassen, klootschieten, De Alleskunner en biljarten Oranje-style. Schutterskoning van 2019 Erik Plekkenpol, is tot de vogel valt op zaterdag, nog Koning van Harfsen en zal het Harfsens Feest 2022 officieel openen in de feesttent. Aansluitend volgt het variété gedeelte, waarvoor elke buurt een nummer heeft ingestudeerd in de categorie “boy- of girlband” uit de jaren 80 of 90.
Na afloop wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest met de Battumse rockers van “Kabaal”.
Vanaf de start van de buurtspelen draait de kermis alle dagen met diverse attracties.

Vrijdag 10 juni

Kinderoptocht
De vrijdag start al weer vroeg. De basisschoolkinderen beginnen de dag vanaf 09.00 uur met een vossenjacht door het dorp. ‘s Middags stellen ze zich dan rond 12.45 uur weer op bij het schoolplein voor de kinderoptocht, uiteraard begeleid door Soli Deo Gloria. De optocht vertrekt rond 13.00 uur en volgt de route: Ericalaan, Wakelweg, Hazenveld, Wilhelminalaan, Reeverweg, Sleedoorn, Zonnedauw, Gentiaan, Lochemseweg en Hulstweg.

Buurtspelen, kermis en muziek
De Buurtspelen worden vanaf 14.30 uur voorgezet met de onderdelen: trek- en duwspel, jeu de boules en een heuse kookwedstrijd met als titel “Hallofresh Masterchef”. Om 16.00 uur volgt dan nog de Quiz en aansluitend de prijsuitreiking van de buurtspelen 2022.
Vanaf 17.00 uur speelt “Livin ‘Room” op de punaise bij de grote tent. Livin ‘Room speelt semi-akoestisch en steekt de nummers uit hun brede repertoire, geheel in een eigen jasje of maakt er een leuke medley van. Komt dat zien en horen!

Teenage Silent Disco
Vanaf 20.00 uur is er in De Wever een Teenage Silent Disco party. Alle Harfsense en Kring van Dorthse tieners zijn hiervoor uitgenodigd. Naast een vette silent disco gaan we ook leuke prijzen uitdelen aan degene die het leukste TikTok-filmpje aanlevert op het account van de Oranjevereniging (@oranjeverenigingharfsen). Dus maak een leuke TikTok met je matties, klasgenoten of desnoods met je ouwe lui en kom die prijs ophalen in De Wever.
Vanaf 20.00 tot einde party geldt: Parents NOT allowed …

The Rousers
In de feesttent gaan The Rousers vanaf 21.00 uur het spul op de kop zetten. Deze 5-koppige coverband gaat voor een keiharde touchdown en brengt de USA-sfeer mee op tour door Nederland: een muzikaal spektakel wrapped in een geheel Amerikaans thema.

Zaterdag 11 juni

Vogelschieten
Al om 08.30 uur gaat schutterskoning Erik Plekkenpol het eerste schot lossen op de vogel. Op de bekende locatie aan de Emsbroekweg is er ook de mogelijkheid om kaart te schieten, voor zowel dames als heren. Deelname is alleen mogelijk voor leden van de Oranjevereniging Harfsen – Kring van Dorth. In verband met de veiligheid zijn kinderen en huisdieren niet toegestaan bij de schietwedstrijden. Nadat de vogel is gevallen, wordt er als vanouds een spetterend schuttersfeest gevierd in de grote tent. “De Weekendkrachten” zijn al maanden aan het oefenen om er zeker van te zijn dat er nog lang over deze editie van het Schuttersfeest nagepraat gaat worden.

Karmse, dweilen en muziek
’s Middags gaan De Daeventer Deurdweilers de kermis over en vanaf 17.00 uur zal onemanband Monoman vanaf de punaise zijn muzikale kunsten ten gehore brengen.

Optocht
’s Avonds stellen de wagens en loopgroepen voor de optocht zich om 18.30 uur op in de Gentiaan. Een deskundige jury zal zich buigen over de vertoonde creaties. Vanaf 19.30 uur vertrekt de stoet onder muzikale begeleiding van Soli Deo Gloria volgens de route: Gentiaan, Zonnedauw, Sleedoorn, Reeverweg, Wilhelminalaan, Hazenveld, Wakelweg, Ericalaan, Hulstweg, Lochemseweg, Nuisvelderbos, Bremweg en Bielderweg. Rond het Pastorieplein worden de uitslagen van de optocht bekend gemaakt, waarna het feest voor de laatste avond los kan barsten.

Avondprogramma
Zaterdagavond is er volop feest voor jong en oud. Bij de Wever zal het “Brook Duo” zijn muziek laten horen. In de tent speelt “Bandje voor de sfeer” en zij zullen het Harfsens Feest 2022 afsluiten.

Wij nodigen iedereen van harte uit een actieve bijdrage te leveren om het feest te laten slagen. Ook dit jaar zullen weer veel vrijwilligers meehelpen o.a. in de horeca. Wij zijn erg blij dat we weer veel aanmeldingen als vrijwilliger hebben om er samen een geslaagd Harfsens Feest van te maken.

Dit jaar gebruiken we wederom de oranje munten. Ze zijn verkrijgbaar bij de grote tent op 9,10 en 11 juni wanneer deze geopend is. Je kunt de munten zowel contant als per PIN betalen. Eventueel alleen geld pinnen of geld bij pinnen is ook mogelijk.

Mocht je nog geen lid zijn van de Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth, dan kun je bij het muntenhuisje een inschrijfformulier invullen.
Tijdens het Harfsens Feest worden er ook weer polsbandjes om gedaan bij personen van achttien jaar en ouder. Alleen zij kunnen alcohol verkrijgen aan de bar. Hier zal streng op toegezien worden.
Ook aan de inwendige mens is gedacht. Het Rad van Avontuur is vrijdag en zaterdag geopend vanaf 13.00 uur om een lekker hapje te eten. Tevens zullen zij frites, snacks en vis verkopen tijdens het Harfsens Feest.

Wij hopen je in ieder geval te zien in Harfsen tijdens het Harfsens Feest.

Bestuur Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth

Schutterskoning 2019 Erik Plekkenpol

Hoe was het ook al weer in 2019?

Donderdagavond
Donderdagavond werd er om 19:00 uur gestart met de buurtspelen. In en rond de tent en in het Rad van Avontuur waren acht buurten aan het strijden voor de titel wie er dit jaar de beste buurt is van het Harfsens Feest. De competitie begon met klootschieten, klaverjassen, op de camping, ten val brengen en party games. Nadat Johan Wichers de Schutterskoning van 2018 de kermis had geopend werd er aansluitend het spel variété gespeeld met als thema Musical. Centrum Zuid-West kwam hier als winnaar uit de bus en mocht nogmaals haar ABBA medley ten gehore brengen. Daarna gaf Free Willy een spetterende show tot in de late uurtjes.

Vrijdag
Kinderoptocht
Vrijdagochtend werd er alweer vroeg gestart met een vossenjacht voor de basisschoolkinderen. ’s Middags was de kinderoptocht onder muzikale begeleiding van Soli Deo Gloria. De kinderoptocht was een bonte verschijning door het dorp met prachtige versierde en verklede kinderen.

Buurtspelen Vrijdagmiddag was het tijd voor de tweede ronde van de buurtspelen. Alle acht buurten traden weer aan voor de tittel: beste buurt van het Harfsens Feest. Het was nu tijd voor jeu des boules, tel- en duwspel, quiz en creatief onderdeel. Bij het creatieve onderdeel was het thema “Straattheater door de jaren heen”. Het was een mooie verschijning en het creatieve gehalte van de buurten was hoog. Daarna werd er in de tent de quiz-kahoot gespeeld. De buurten konden via een telefoon antwoord geven op de vragen.
In verband met code oranje hebben we de band De Bankdirecteuren in de tent laten spelen. Verschillende Harfsenaren traden samen met de Vordenaren op, de sfeer zat er goed in.
Vrijdagavond stond in het teken van “Housewarming”. Het Jong Harfsen Feestteam en Mr Jingles zorgde ervoor dat het één groot feest werd.

Zaterdag
Het schuttersfeest
Het zaterdagprogramma begon in alle vroegte met het vogelschieten bij de familie Klumpenhouwer. Maar liefst 264 deelnemers hadden zich ingeschreven voor het vogelschieten en bij het kaartschieten 113 dames en 36 mannen. Er waren dus ruim 400 deelnemers present. Om 8:30 werd het eerste schot gelost door de Schutterskoning van 2018, Johan Wichers. Na 117 schoten werd de kop naar beneden geschoten door Bas Korterink. Daarna volgende Henk Broekgaarden met de staart, Wesley Maquiné met de rechter vleugel en Joris Slagman met de linker vleugel. Het verlossende schot kwam na 587 schoten. Erik Plekkenpol schoot de vogel naar beneden, hij mag zich Schutterskoning van 2019 noemen. Hierna ging de stoet richting de tent waar het schuttersfeest los barstte onder leiding van de 100% Powerband.

Middagprogramma
Na het schuttersfeest was het tijd voor het finalespel van de buurtspelen. Dit spel zou gespeeld worden door de jongeren t/m 17 jaar. Helaas waren we door het weer genoodzaakt om dit spel te laten vervallen. De Deurdweilers speelde na het schuttersfeest in de tent. Het dweilorkest dat nét even anders is.
Om 16:00 maakte de jeugd plaats voor de 66-plussers op de baan van de botsauto’s. Veel opa’s en oma’s en andere 66-plussers hadden brede glimlachen op hun gezicht. Na zoveel jaren weer rijden in de botsauto’s was een hele belevenis en zeker voor herhaling vatbaar. Daarna was er live muziek op de punaise naast de feesttent van partyband Heer en Meester.

Optocht
Om half 8 was het al weer tijd voor de start van de optocht, opnieuw onder muzikale begeleiding van Soli Deo Gloria. De optocht ging door het dorp met voorop de koets van Schutterskoning Erik Plekkenpol. Voordat de prijsuitreiking van de optocht bekend werd gemaakt, werden de uitslagen van de buurtspelen en straatversiering bekend gemaakt. Plaatselijk Belang deelde ook dit jaar weer een prijs uit voor de leukste straatversiering. Uiteindelijk ging de prijs naar de Sleedoorn. Daarna was de uitslag van de buurtspelen. De derde plek was voor ‘t Broek, de tweede plek voor de Koekoek en de winnaar van de buurtspelen 2019 was Centrum Zuid-West.
De jury van de optocht had de moeilijke taak om de prijzen te verdelen. Bij de loopgroepen was de derde plek voor “te zat om te lopen”, de tweede plek voor “#metoo” en de eerste plek was voor “het strijkorkest”.  De derde plek bij de wagens was voor “de songcontest”, tweede plek voor “het wordt steeds gekker, heel Harfsen moet aan de groene stekker” en de eerste plek ging naar de Heren van Dorth met “de wit-was machine”. Tevens werd er nog een prijs uitgereikt aan groep 8. Na de prijsuitreiking maakte Soli Deo Gloria zijn nieuwe orkest bekend. Het nieuwe orkest krijg de naam Het Havre (HArfsens VRienden Ensemble). Het officiële gedeelte werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.
Daarna stond in een bomvolle tent de band The Roussers te spelen. Ze zetten tot in de late uurtjes een geweldige show neer.

Vrijwilligers
Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar hulp gehad van vele vrijwilligers. Zowel achter de bar als met het opruimen, iedereen hielp de Oranjevereniging massaal mee, waardoor het ook dit jaar allemaal weer goed verliep. We willen de vrijwilligers dan ook super bedanken voor hen inzet. Zonder hun inzet was het feest niet zo geslaagd geweest.

Uitslagen van de buurtspelen:
1) Centrum Zuid-West
2) De Koekoek
3) ‘t Broek
4) Klokkebuurt
5) Veldhoek
6) Kring van Dorth
7) Centrum Noord en De Schoolt

Kaartschieten mannen:
1) Mark ter Maat
2) Han Veldink
3) Peter Zoetbrood
4) Jan Rouwenhorst

Kaartschieten vrouwen:
1) Irene groot Hulze
2) Jeanet Elkink
3) Janneke Enderink/Kim de Greef
4) Mila Kalfsterman