Ook op maandag 1 augustus hebben we weer een prachtige fietstocht gemaakt rondom Harfsen. We vertrokken via de Jufferdijk langs de houten energiezuinige woning van de familie Smidt. Deze woning is voorzien van zonnepanelen en veel isolerend materiaal, zodat er voldoende energie wordt opgewekt om in eigen behoeften te voorzien.

Daarna gingen we langs huize Dorth en werden we geïnformeerd over Heerlijkheid Dorth, waar vroeger het kasteel heeft gestaan. De Heerlijkheid Dorth strekte zich in de Middeleeuwen uit tot aan Deventer. Ook Oxe en Zuidloo vielen hieronder, tot aan De Wippert toe. Er was toen een eigen rechtspraak. Ook van 1818-1838 is Dorth een zelfstandige gemeente geweest, zij het wat kleiner van omvang. Vandaar fietsten we door naar de Eendenvangkooi in De Schoolt. Jammer dat het onderhoud hiervan te wensen overlaat. Langs café De Wippert – genoemd naar een ‘wipbrug’ over de Schipbeek – kwamen we bij een grasveld met pomp, dat is bij de ijsbaan Roowinkel. Zo’n grasveld met pomp biedt de gelegenheid om één nacht een tent op te slaan om te overnachten. We treffen deze mogelijkheden ook elders aan (Pieterpad).

De Tuin van Teenstra blijft altijd een bezoek waard. Er is een groot aantal bijzondere bomen en planten te zien. De steen uit de IJstijd maakt veel indruk. Ook treffen we op een bank enkele dichtregels aan van de dichter Guido Gazelle:

“Mij spreekt de blomme een tale, mij is het kruid beleefd.
Mij groet het altemale, dat God geschapen heeft”

Daarna gingen we weer richting Harfsen, nadat we een koffiestop hadden bij camping De Vrolijk. En als je dan tegen de bosrand ook nog enkele reeën hebt gezien, mag je weer van een geslaagde fietstocht spreken.

Volgende rondje Harfsen
De volgende fietstocht zal zijn op maandag 15 augustus.
We vertrekken weer om 14.00 uur vanaf het Hoeflo-plein.

Fietst u ook mee?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Henk klein Brinke, tel. 0573-431781
of Arjan Meijerink, tel. 0573-431591
e-mail: arcomel@concepts.nl

Comments are closed.