Kniepertjes volgens oud recept

Een kniepertie is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, in Drenthe, Groningen, Twente, de Achterhoek en Salland. Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden.

Traditie rondom de jaarwisseling

In het noorden en oosten van ons land is het al eeuwenlang een traditie om rondom de jaarwisseling de gasten op nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes te trakteren. Deze wafeltjes werden traditioneel in de donkere dagen voor kerst gebakken. Terwijl het hele gezin rondom de kachel of het open vuur zat, werd het wafelijzer in het vuur verwarmd. Het dunne wafeltje werd direct na het bakken om de achterkant van een pollepel opgerold. Het bakken in een wafelijzer boven het vuur duurde langer dan het tegenwoordig in de elektrische ijzers duurt.
Na het bakken werden de kniepertjes en rolletjes in afgesloten blikken of melkbussen bewaard zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Voor iedere gast waren er tenminste twee kniepertjes en twee nieuwjaarsrolletjes.

Kniepertjes of Rolletjes?

Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in Drenthe, Groningen, Twente, de Achterhoek en Salland  in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. De naam kniepertje komt van het dialect kniep’n, dat knijpen betekent. Dit duidt op het het samenknijpen van het wafelijzer.

Traditie in de 21e eeuw

Traditiegetrouw komen er nog steeds bij veel huishoudens rolletjes op tafel rondom de jaarwisseling. Al wordt er tegenwoordig wel minder zelf gebakken en is het deze tijd heel gebruikelijk dat er in de rolletjes slagroom wordt gespoten. Het zou leuk zijn als er  weer in meer huishoudens een traditie ontstaat om jaarlijks zelf rolletjes of kniepertjes te bakken. De sfeer van het bakken en de heerlijke geur in huis komen immers niet uit een pak uit de supermarkt.

Bekijk nu het filmpje van Rietje Slettenhaar. Zij bakt de kniepertjes volgens zeer oud familierecept.

Veel plezier en eet smakelijk.

Comments are closed.