Harfsen in Woord en Beeld

STOOMTRAM GOSM – Rit per Stoomtram van Deventer naar Borculo anno 1925

Hieronder een prachtig filmpje over de (stoom)tram die tussen 1885 en 1944 door Harfsen liep.

De Tramlijn Deventer – Borculo werd geopend op 26 augustus 1885 en werd bereden door stoomtrams tot in het oorlogsjaar 1944. De tramlijn werd aangelegd met een spoorwijdte van 1067 mm (kaapspoor). In 1934 werd dit gewijzigd in 750 mm om zo een betere aansluiting te krijgen op de overige tramlijnen van de Gelderse Tramwegen.
Door de opkomst van autobus en vrachtwagen werd de tramlijn verliesgevend. Op 20 april 1931 werden de reizigerstrams vervangen door een autobusdienst. Het goederenvervoer is nog voortgezet tot 18 september 1944. Door vernieling van de bruggen over het Twentekanaal tijdens de bevrijding van het oosten van Nederland in april 1945 is de tramlijn van Deventer naar Borculo na de Tweede Wereldoorlog niet meer in gebruik genomen.

Film gemaakt door reisfotograaf Hans Hendriksen uit Haarlo met foto- en informatiebijdragen van Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk.

Wilt u meer informatie over het “oude” Harfsen? Wordt dan lid van Facebookpagina ‘Harfsen in Woord en Beeld’. Via deze link: https://www.facebook.com/Harfseninansichtkaarten


Harfsen in Beeld

Jan ten Have heeft een mooi archief met oude foto’s, prenten en ansichtkaarten. Wij hebben een filmpje gemaakt met een compilatie van zijn archief.

 

Comments are closed.