Het Harfsens Orgel

 

Het Harfsens Orgel
Het orgel werd op 10 juli 1955 in gebruik genomen. Na een feestelijke inwijdingsdienst gaf Lambertus Erné organist van de Utrechtse Nicolaikerk een concert. Het instrument herbergt in de massief eikenhouten kast 330 pijpen. De lengtes hiervan variëren van enkele tot 120 centimeter.

Dispositie
Het door Van Vulpen uit Utrecht gebouwde kabinetorgel heeft de volgende registers:
Manuaal (C-f3)
Holpijp 8 voet
Prestant 4 voet
Roerfluit 4 voet
Octaaf 2 voet
Scherp 2 stemmen verdeeld over Baskant en Diskant.
Aangehangen pedaal (C-d1)

Milde klank
Het orgel werd in de loop der tijd enigszins aangepast. In de 70-er jaren kwamen er deuren voor de pijpenkast en in de 90-er jaren werd op verzoek van de toenmalige organist een –aangehangen- pedaal gemonteerd. In 1999 werd het orgel opnieuw geïntoneerd en kreeg daardoor een mildere klank. De spuck -het aanspreken van de pijpen- is sedertdien nauwelijks hoorbaar. De samenstelling van het tweestemmige register Scherp is verlaagd. Hiertoe werden 38 pijpjes bijgemaakt. In 2001 verhuisde het orgel, dat 45 jaar achterin de kerkzaal stond, naar voren.

Het manuaal
Het manuaal van het Van Vulpen orgel is opmerkelijk. De “normaal” witte toetsen zijn donker uitgevoerd terwijl de donkere toetsen licht van kleur zijn. Het manuaal telt 55 toetsen (C-f3). Een volledig manuaal (vijf octaven á 12 toetsen) telt 5 toetsen meer. Niet alle muziek kan erop gespeeld worden, maar in de praktijk levert dat weinig hindernissen op. Orgelbouwer Van Vulpen bouwde in de 50-er jaren meer orgels die identiek zijn aan dat in Harfsen. U vindt ze o.a. in Amersfoort (De Lichtenberg),Alphen aan de Rijn (Maranathakerk) Bilthoven (Opstandingskerk) Doorn (NPB), Groningen (Nieuwe Kerk), Lonneker (Herv. Kerk) en Luttelgeest (Herv. Kerk). Dit type orgel leent zich uitstekend als koororgel en als begeleidingsinstrument voor kerkzalen tot 300 zitplaatsen. De volledig mechanische orgels hebben een prettige, directe speelaard.

Organisten
De eerste organist die dit orgel bespeelde was A. Klein Hulze, thans organist in Almen. Van 1963 tot 1973 kwam B. in ’t Hof zondags vanuit Amsterdam(!) het orgel bespelen. Als het nodig was, deed men een beroep op plaatsgenoot A. Siebrink, die tot 2005 regelmatig als invaller rouw- en trouwdiensten begeleidde.
J. van Beijeren volgde Van ’t Hof in 1973 op, aanvankelijk aangevuld met A. Kloosterboer. Van Beijeren richtte de cantorij op. In 1988 werd J. de Haan organist. Vanaf januari 1992 werd de orgelbank op de “cantorijzondagen” bezet door J. Noordijk. In de periode vanaf 1991-2002 begeleidden verder verschillende organisten de gemeentezang zoals B. de Boer, D. Lakerveld, mevrouw J. Klein Ovink, Th. Meurs, F.Schalkwijk en P.J. van der Wal.

Momenteel spelen in Harfsen de organisten  dhr. A. Meijerink, dhr. H. Boer en dhr. J. Los, welke laatste ook maandelijks de cantorij begeleidt.

Tenslotte:
Een stilstaande molen slijt sneller dan wanneer de wieken regelmatig draaien. Voor een orgel is regelmatig gebruik ook gewenst. Wilt u eens oefenen op dit instrument? Neem dan contact via kerk@harfsen.nl

Broer de Boer