Op donderdagavond 18 oktober is wereldreizigster en schrijfster Carolijn Visser te gast in de Bibliotheek Lochem. Ze gaat vertellen over haar reizen en haar boeken, waarbij de nadruk ligt op haar laatste boek Selma.

Foto: Annaleen Louwes

Carolijn Visser (1956) reist al jarenlang over de wereld. Haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboe, Hoge bomen in Hanoi, De kapers van Miskitia, Uit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.

In 2006 verscheen Miss Concordia. Vrouwen in den vreemde, waar ze de Zeeuwse Boekenprijs voor heeft ontvangen. Oom Brian, de pitbullwerper en andere verhalen, dat in 2009 verscheen, is een verzameling korte schetsen. In elk daarvan staat iemand centraal die zij regelmatig opzoekt tijdens haar reizen. Velen van hen kent ze al decennialang. Via deze mensen beschrijft zij de complexe wereld waarvan zij deel uitmaken. In mei 2012 verscheen Argentijnse avonden dat werd bekroond met de Bob den Uylprijs.

Haar nieuwste boek, Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao, is het tragische verhaal van een levenslustige Nederlandse vrouw in communistisch China. In Selma roept Carolijn Visser op meesterlijke wijze de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten, die alles wat westers en oud was vernielden.

De lezing vindt plaats op donderdag 18 oktober, aanvang 19.30 uur, in de Bibliotheek Lochem, Dr. Rivestraat 3, tel. 0573-252727. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop à € 7,50 bij de Bibliotheek Lochem en bij Boekhandel Lovink; aan de zaal à € 10,00.

Comments are closed.