Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op Nederlands grondgebied wordt ontplooid een ereplaats te hebben. Op de Nederlandse vlag behoort geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Het gebruik van een vlag louter voor versiering, behoort te worden nagelaten. Wel mag vlaggendoek voor versiering, bijvoorbeeld in de vorm van draperen, worden gebruikt.

Vlaggen op 4 mei:
In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. Omdat het om een nationale, Nederlandse herdenking gaat, wordt er tijdens de plechtigheid geen andere dan de Nederlandse driekleur gebruikt. Uitzondering is de Amsterdamse Dam, waar bij de nationale plechtigheid ook de vlaggen wapperen van de twaalf Nederlandse provincies, de Nederlandse Antillen en Aruba. Het halfstok vlaggen begint om 18.00 uur. De vlag gaat dan langzaam en statig halfstok. De vlag wordt in top gehesen, onmiddellijk daarna wordt zij neergelaten tot halfstok. Halfstok wil letterlijk zeggen: totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijke hoogte is. Het is zaak er op te letten dat de vlag in geen enkel geval, ook bij windstilte, de grond of een ander obstakel raakt. Desnoods wordt de vlag in dat geval iets hoger gehesen. De ruimte die boven de vlag open blijft, is gereserveerd voor de onzichtbare vlag voor de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen. Na afloop van de twee minuten stilte blijft de vlag halfstok, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft na overleg met het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst hiertoe besloten teneinde veel verwarring, over het al dan niet in top hijsen van de vlag, weg te nemen. De nationale driekleur blijft dus tot zonsondergang halfstok en behoord dan als volgt te worden gestreken; de vlag wordt eerst langzaam en statig in top te gehesen om daarna neer gehaald te worden.

Vlaggen op 5 mei:
Op Bevrijdingsdag mag de nationale vlag (eventueel met Vier Vrijheidswimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top worden gehangen. Uitzondering op deze regel is als de vlag zodanig wordt verlicht dat het rood, wit en blauw duidelijk te onderscheiden zijn.

(uit de richtlijnen vastgesteld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei Amsterdam, 27 februari 2001, www.4en5mei.nl)